Roermondse Adel

Documentaire over de Roermondse familie Fermont. Het geeft een uniek beeld van de cultuur zoals die in de Limburgse onderklasse heerste. Door het ontwikkelen van met name hun muzikale- en handelstalenten wisten de Fermonts te ontsnappen aan de armoede die tot het midden van de 20-ste eeuw de Roermondse achterstandswijken in z’n greep had.


De Fermonts zijn eigenzinnig en gepassioneerd en kennen veelal een moeizame relatie met de burgerlijke samenleving. Door het ontwikkelen van met name hun muzikale- en handelstalenten wisten ze te ontsnappen aan de armoede die tot het midden van de 20ste eeuw de Roermondse achterstandswijken in z’n greep had. In Roermondse Adel wordt een aantal Fermonts geportretteerd. Interviews, waarin ze in hun eigen taal en op geheel eigen wijze vertellen over de manier waarop ze leefden, worden afgewisseld met soms hilarische, soms aangrijpende scènes over hun huidige leven.

De Fermonts hebben een directe en pure levenswijze waarin vreugde en plezier, woede en verdriet, dicht aan de oppervlakte liggen. Op een eerlijke en open manier geven ze in de documentaire inkijk in hun manier van leven en overleven.

De documentaire (72 min.) is in première gegaan op 22 november 2003 tijdens het IDFA. Uitgezonden door L1 TV, AVRO en Geschiedenis 24.

Regie: Joost Seelen
Camera: Peter Brugman
Regioresearch: Joop Roebroek
Muziek: Tom America
Productie: Joyce Drosterij
Producent: Zuidenwind Filmprodukties, L1 TV
Eindredactie: Henk Jakobsen