Het Verdriet van Roermond

Een vierdelige documentaire over de executie van 14 burgers in Roermond op 26 en 27 december 1944 door een Duits vuurpeloton, net over de Nederlands-Duitse grens.

Volgens het verslag van de provisorische militaire rechtbank die hen ter dood had
veroordeeld, waren ze bij hun arrestatie in het bezit geweest van wapens en een zender. Daarom werden ze als leden van het verzet gefusilleerd. De twee jongste slachtoffers die staande op de rand van een zelfgegraven graf werden neergeschoten, waren 16 jaar oud.

Het standgerecht was bijeengeroepen door de Ortskommandant van Roermond, Ulrich Matthaeas. De opnamen voor deze serie zijn gestart in de jaren zeventig. Interviews zijn toen gemaakt met onder anderen de nabestaanden en ooggetuigen en de justitiƫle autoriteiten in Braunschweig. In 1978 zegde Ulrich Matthaeas in een gesprek met Louis van Gasteren in zijn woonplaats Salzgitter-Lebenstedt zijn medewerking toe voor een op film vastgelegd interview. Uiteindelijk weigerde hij. Voor Van Gasteren was dat reden de productie stop te zetten. Deze is opgepakt in 2004 met nieuwe opnamen, onder meer met de journalist Jan van Lieshout, de kunstenaar Haro op het Veld, die in de jaren zeventig het project bij Louis van Gasteren binnenbracht, en Annie Ramakers-Dahmen, de drijvende kracht achter de jaarlijkse stille tocht

Aflevering 1 De gezichten, 2 De onrust van Fritz Unruh, 3 Schuld zonder boete,
4 Verzoening over graven en grenzen

De documentaire-delen (4 x 50 min.) zijn vertoond op het Nederlands Film Festival en uitgezonden door L1 TV, Dokwerk/VPRO en in 90 min. versie bij NPS.

Regie: Louis van Gasteren
Producent: Euro Television Productions, L1 TV
Eindredactie: Henk Jakobsen