mezzia produceert documentaire over NATO Hoofdkwartier

mezzia produceert met steun van het Mediafonds in 2012 een lange documentaire over het JFC Headquarters Brunssum, het NATO Hoofdkwartier.

De regie is in handen van Frederieke Jochems. Als kind woonde zij direct naast het Hoofdkwartier en de vraag wat er toch aan de andere zijde van het hekwerk gebeurde is haar altijd bijgebleven.

 

Wie het Zuid-Limburgse Brunssum binnenrijdt wordt aan de rand van de gemeente verwelkomd met de tekst: ‘Brunssum, Host to NATO, Home to you.’  In kort bestek de essentie van de documentaire waarin twee werelden, die van het daar gevestigde NAVO-hoofdkwartier en die van de lokale bevolking, die de naweeën van de mijnsluitingen in de jaren zestig nog steeds niet helemaal te boven is, wil portretteren. Een lokale en een mondiale gemeenschap, die er wonen en werken, fysiek op één plek, maar wier leefwereld mijlenver van elkaar verwijderd is. De kloof tussen Host and Home is aanzienlijk groter dan de slogan doet vermoeden.

De documentaire met als titel Militairen in de Mijnstreek weeft Frederieke’s persoonlijke verhaal met het verhaal van de militairen en de mijnwerkers in Brunssum.

Scenario en regie: Frederieke Jochems, Redactie: Lies Janssen, Camera: Andras Hamelberg, Geluid: Minou de Leeuw, Regie assistentie: Sandra van Beek, Montage: Jan Ketelaars, Muziek: René Dohmen, Producent:Henk Jakobsen, Eindredactie: Leo Hauben.