Andere Tijden toont belangstelling voor mezzia productie

Het geschiedenisprogramma van de NTR, Andere Tijden, heeft belangstelling voor een onderwerp waar mezzia  een documentaire over gepland heeft.

Met het begin van de Tweede Wereldoorlog komt er vanuit Nederland een grote vluchtelingenstroom op gang. Met name Joodse families wisten wat hen te wachten stond als de machtige Duitse buurman de grens zou overschrijden. De mensen vluchtten via België en Frankrijk naar Spanje en Portugal. Portugal was hun springplank om Europa te verlaten. Vanaf zomer 1940 waren onder hen ook verzetsstrijders, die naar Engeland wilden om zich daar bij de Nederlandse strijdkrachten aan te sluiten om Nederland te helpen bevrijden.

De tochten waren niet eenvoudig. De vluchtelingen moesten door bezet België, Frankrijk en het Spanje van Franco. Dit nauwelijks bekende hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is onderzocht door de Amsterdamse historicus en Portugal specialist Menno Postma, de historicus Loe Schoonbrood en de Duitse producent Sonja von Behrens.

Of het uiteindelijk gaat lukken om het programma te realiseren blijft spannend, want de ooggetuigen uit die tijd zijn veelal overleden of op zeer hoge leeftijd.