Zigeuners van de Cauberg

Op de Valkenburgse Cauberg, waar nu het kuuroord Thermae 2000 ligt, opende Erie Klant-Hagenbeck in 1947 zijn dierentuin en dressuurschool. Klant’s Zoo groeide uit tot de toeristische topattractie van het naoorlogse Valkenburg.

Echt naam maakte Klant-Hagenbeck met zijn dressuurschool. Avonturiers uit heel Europa en enkele lokale jongeren werden opgeleid tot wat wel het gevaarlijkste beroep ter wereld wordt genoemd, dompteur. Eenmaal opgeleid, werden de dompteurs met hun roofdieren aan de grote internationale circussen verhuurd.

De dompteurs van Klant-Hagenbeck groeiden uit tot de absolute wereldtop en werkten voor circussen en filmstudios over de hele wereld. Grote filmproducenten als MGM en Walt Disney klopten aan voor scènes met Valkenburgse leeuwen, ijsberen en olifanten.

Zo waren ze te zien in films als Quo Vadis, Samson and Delilah, Fritz Lang’s Das Indische Grabmal en Der Tiger von Eschnapur. Er werd samengewerkt met sterren als Deborah Kerr, Peter Ustinov, Robert Taylor en de illusionisten Siegfried en Roy.

Uiteindelijk sloot de school in 1971 haar deuren.

Patrick Bisschops vertelt het verhaal van mannen en vrouwen die alles achter zich lieten voor een avontuurlijk bestaan. Ze hebben een leven achter de rug dat voor maar weinigen is weggelegd. Dit staat in schril contrast met het teruggetrokken en marginale bestaan dat de goden van weleer in de nadagen van hun indrukwekkende carrière leiden.

Het scenario voor deze documentaire is ontwikkeld tijdens de IDFA-scenarioworkshop 2000.

De documentaire (55 min.) ging op 25 november 2003 in première tijdens het IDFA en is uitgezonden door L1 TV en als aflevering van Het uur van de wolf (NPS).

Regie: Patrick Bisschops
Scenario: Patrick Bisschops
Camera: Wiro Felix
Commentaar: Theu Boermans
Productie: Laura Bronkers, Willemijn Cerutti
Producent: Frank van den Engel, Zeppers Film & TV, L1 TV
Eindredactie: Henk Jakobsen