Blieve Blaoze

Een documentaire over Fanfare Eensgezindheid uit Maasbracht-Beek met als titel Blieve Blaoze.

Een portret van een muzikaal zeer hoogwaardig orkest en tegelijkertijd een portret van de hechte, tijdloze sociale gemeenschap die een dorp van oudsher is. Fanfare Eensgezindheid (sinds 1884) behaalde in 2001 tijdens het WMC in Kerkrade voor de tweede keer een wereldtitel. De fanfare mocht in 2002 het concert geven op Bevrijdingsdag in Amsterdam, in aanwezigheid van koningin Beatrix. “We hebben genoten. Dit maken we nooit meer mee”, zegt een van de orkestleden in de film.

Documentairemaker Jeroen Berkvens volgde de fanfare wekenlang, met als hoogtepunt het optreden op de Amstel in Amsterdam. De camera was ook bij de Mariaprocessie, het concert op Koninginnedag, wekelijkse repetities, het uitzoeken van instrumenten en de opleiding van jeugdleden. Fried Dobbelstein, al tien jaar dirigent van de fanfare: “Als je dit wilt doen, dan moet je ermee opstaan en naar bed gaan. Dat mis ik soms nog bij jonge dirigenten.”

Limburg telt enkele honderden harmonieën en fanfares. In geen enkele andere provincie staat de blaasmuziek op een hoger niveau dan in Limburg. Achter elke vereniging staat een waar leger van vrijwilligers, die ook op allerlei manieren voor inkomsten zorgen. De wekelijkse repetitieavond is de plek waar dorpsgenoten elkaar ontmoeten, waar vriendschappen en familiebanden op natuurlijke wijze worden onderhouden en waar een zachte, vriendelijke vorm van sociale controle vanzelfsprekend is. ´Je was gisteravond niet op de repetitie, maar je auto stond wel voor de deur. Was je ziek, kan ik iets voor je doen?´

Fanfare Eensgezindheid behoort tot de top. Veel leden vinden hun weg naar een professionele toekomst in de muziekwereld, in binnen- en buitenland. Maar ze vinden ook altijd de weg terug naar Brachterbeek, zoals de bewoners hun dorp zelf noemen. De fanfare, waar bijna iedereen op een of andere manier een band mee heeft, speelt een belangrijke rol in het instandhouden van de hechte dorpsgemeenschap in Brachterbeek. Dat laat Jeroen Berkvens met deze film zien.

De documentaire (50 min.) is uitgezonden door L1 TV.

Regie: Jeroen Berkvens
Producent: IdtV, L1 TV
Eindredactie: Henk Jakobsen