Een leven in Beelden

Een intiem portret over de unieke levensstijl van kunstverzamelaars Jo en Marlies Eyck uit Wijlre.

Jo Eyck was lange tijd directeur van een succesvolle verffabriek en samen met een aantal andere ondernemingen ondersteunden en stimuleerden ze tijdens de wederopbouw de nieuwe generatie kunstenaars. De eerste kunstaankoop van Jo en zijn vrouw Marlies dateert uit die tijd. Nu, jaren later, is hun kunstcollectie zo groot, dat ze er een museum in hun tuin in Wijlre voor hebben laten bouwen. Het is de grote trots van Jo en Marlies omdat ze hierin ten volle kunnen doen wat ze al die jaren hebben nagestreefd: hun liefde voor de kunst delen met anderen.

Marlou van den Berge:”Ik leerde Jo en Marlies kennen via de kunstenaar Ger van Elk. Bij die eerste ontmoeting wist ik meteen dat ik een film wilde maken over hun leven, wie ze zijn en vooral wat ze in al die jaren hebben neergezet. Veertig jaar kunst verzamelen en die verzameling ook nog willen delen met een publiek op een plek waar zichtbaar met zoveel liefde aan is gewerkt, dat is bijzonder genoeg om vast te leggen. Sommigen vinden het elitair, een kasteel, een eigen museum en zoveel kunst. Ik zie vooral de schoonheid en de passie waarmee het door Jo en Marlies tot stand is gebracht.”

De documentaire (51 min.) is in première gegaan tijdens Tefaf 2008, Bonnefantenmuseum. Uitgezonden door L1 TV, Holland Doc en Cultura.

Regie: Marlou van den Berge
Camera: Bert Haitsma en Hans Fels
Geluid: Menno Eeuwe
Montage: Stefan Kamp
Producent: Leontine Petit en Joost de Vries, Lemming Film, L1 TV
Uitvoerend Producent: Estelle Bovenlander
Eindredactie
: Henk Jakobsen