Militairen in de Mijnstreek bij NPO Doc

Het themakanaal NPO Doc heeft een themaweek over het Zwarte Goud. In het kader van de week wordt de documentaire Militairen in de Mijnstreek opnieuw vertoond.

Militairen in de Mijnstreek

Filmmaker Frederieke Jochems woonde in haar jeugd pal naast Staatsmijn Hendrik in Brunssum. Na de mijnsluiting in 1967 werden de verlaten mijngebouwen in gebruik genomen door de NAVO. Waar vroeger duizenden mijnwerkers jarenlang het zwarte goud naar de oppervlakte brachten, werken nu militairen uit achtentwintig landen. De documentaire Militairen in de Mijnstreek maakt een reis door het heden en verleden van deze bijzondere plek in Brunssum.

Vanuit haar eigen verbondenheid met Brunssum verkent Frederieke de wereld van de militairen en de lotgevallen van de oud-mijnwerkers. Ze vangt ze op momenten dat die werelden spaarzaam samenkomen maar toont ook hun wederzijdse geïsoleerdheid. Je voelt duidelijk het verschil in ergens geaard zijn en ergens een opdracht vervullen.

Een gelaagde documentaire waarin de lokale mijngeschiedenis en de mondiaal georiënteerde militaire wereld verweven worden vanuit een persoonlijke invalshoek.

De documentaire is geproduceerd door mezzia media productions, mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds.

Uitzending o.a. op zondag 8 februari om 21.00 uur op themakanaal NPO Doc