Zwarte Ogen

Zwarte Ogen, vertellingen uit de mijnstreek gaat over de opbouw, glorie en afbraak van de steenkool-industrie, die tot de jaren zeventig van de vorige eeuw de toekomst van vele tienduizenden Limburgers bepaalde.

Geen enkele Nederlandse industrie is zo snel opgekomen als de mijnindustrie in Limburg. En geen enkele industrie verdween zo snel. Duizenden koempels (mijnwerkers) en hun gezinnen waren afhankelijk van de mijnen. Wie waren die koempels? Wat dachten en deden ze? Wie bepaalde hun leven? Waarom moesten ze verdwijnen? Welke mijnmonumenten zijn er nog over? En waarom identificeert de Zuid-Limburger zich weer met het mijnbouwverleden? Al deze vragen komen aan bod in de zesdelige tv-serie Zwarte Ogen.

Aflevering 1: De kwestie mijnsteenberg. Na de sluiting van de steenkoolmijnen is er lange tijd alles aan gedaan om wat aan het mijnverleden herinnert uit het Limburgse landschap te verwijderen.

Met het verleden van een hard leven en zware arbeid moest definitief worden afgerekend. In het voormalige mijnstreek zijn dan ook bijna geen overblijfselen van de mijnbouw meer te vinden. De laatste jaren is er een omslag merkbaar in het collectieve bewustzijn van de bewoners in de mijnstreek. Oud-mijnwerkers zijn weer trots om over hun verleden te praten en hun kinderen zijn op zoek naar verhalen over de geschiedenis.

De laatste mijnsteenberg zou om economische redenen moeten worden afgegraven. Een stichting probeert dit nu te voorkomen.

Aflevering 2 Het kolenfront, 3 Droom en daad, 4 De akkoorden, 5 Het ondergrondse gevaar, 6 De mijnen gingen dicht.

De documentaire-delen (6 x 25 min.) zijn uitgezonden door L1 TV en KRO.

Regie: Eugène van den Bosch
Camera: Jaap Veldhoen
Geluid:  Frenk van der Sterre
Mixage: Rob Driessen
Montage: Jan Hendriks
Redactie
: Gemma van Zeventer en Fred Cammaert
Productie: Petra Zoon en Jacqueline Sleeswijk
Producent: Frank de Jonge, IdtV, L1 TV
Creatief producent
: Piet Erkelens
Uitvoerend Producent
: Jean Marc van Sambeek
Eindredactie: Henk Jakobsen