Ontmoetingen een film over Ed Spanjaard

mezzia produceerde in samenwerking met Rob Nijpels foto(tv)studio Ontmoetingen, een film over Ed Spanjaard, chef-dirigent van het Limburgs Symfonie Orkest. Ed Spanjaard nam afscheid op 8 en 9 juni 2012. Hij was meer dan 30 Jaar verbonden aan het LSO.

“Ontmoetingen” is een film over een innemende Ed Spanjaard die een sterk gevoel voor humor heeft. Ed die zoveel vrienden maakte in de jaren dat hij in Limburg verbleef en werkte. Vrienden die hij nog altijd trouw bezoekt of contact mee houdt. In de film ontmoet Ed Spanjaard een aantal van die vrienden.

Zo zit Ed ’s morgens vroeg aan de ontbijttafel met huisgenoot pastoor Alfons Kurris van de O.L.Vrouwe Basiliek te Maastricht. Is hij in gesprek met cellist Alexander Petrasch en zijn vrouw de pianiste Sofia Shapiro. Beiden speelden lang in het LSO en halen daar herinneringen aan op.
Verder brengt Ed een regulier bezoek aan Salon Craft voor het soigneren van zijn kapsel. Ed blijkt een begenadigd keukenprins te zijn bij zijn bezoek aan violiste Paula Haarhuis en haar man.

We zien Ed zeer gepassioneerd als Chef Dirigent bij repetities en een optreden van het LSO op de Floriade. Hij ontmoet er musicalster Chantal Janzen, Jack Poels en Tren van Enckevort van Rowwen Hèze. Verder wandelt hij door zijn geliefde Maastricht en het Limburgse landschap. Ook gaat hij op bezoek bij Fanfare Sint Cornelius in Borgharen, waar LSO violist Wilfred Sassen dirigeert.

“Ontmoetingen” is een portret van Ed, zijn relatie met het LSO en Limburg. Na dertig jaar LSO mag je hem een prominent Limburger noemen. Hij heeft het Limburgs Symfonie Orkest naar een nog hoger plan getild. Hij heeft daarmee een onschatbare bijdrage geleverd aan het niveau van de muziekcultuur in Limburg, want heel veel musici van het LSO zijn op hun beurt weer dirigent en of muziekdocent bij verenigingen in veel Limburgse dorpen en steden. Zij geven in feite het hoge niveau van het LSO door aan de Limburgse muziekgezelschappen, denk aan fanfares, harmonieën, huiskamerensembles, kleine orkesten en zelfs koren. Vooral ook belangwekkend voor jonge musici. Het stokje wordt als het ware doorgegeven.

De film werd op vrijdag 8 juni vertoont in het Parkstad Theater in Heerlen en op zaterdag 9 juni in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Beide keren als onderdeel van het Afscheidsconcert van Ed Spanjaard.